Waarom een Transitievisie Warmte?
In 2050 worden alle gebouwen in Nederland duurzaam verwarmd. Dat is landelijk afgesproken in het Klimaatakkoord. Door over te stappen op duurzame alternatieven voor aardgas kan de gaswinning in het aardbevingsgevoelige Groningen beëindigd worden en wordt de uitstoot van broeikasgassen beperkt. Daarnaast zijn we minder afhankelijk van andere landen om in onze warmtewinning te voorzien. In het klimaatakkoord staat ook dat alle gemeenten een Transitievisie Warmte moeten vaststellen. In die visie moeten zij aangeven welke stappen er nu gezet gaan worden om in 2050 aardgasvrij te zijn.
Het proces
De gemeente Mook en Middelaar heeft deze visie samen met de gemeenten Gennep en Bergen vormgegeven. Samen met een adviesbureau zijn er analyses gedaan en zijn er veel belangrijke partners in de drie gemeenten gesproken, zoals woningcorporaties en dorps- en wijkraden.
Wat staat er in de visie?
In deze eerste Transitievisie Warmte zijn veel analyses en gesprekken terug te vinden om de warmtebehoefte en kansen in kaart te brengen. Welke alternatieve warmtetechnieken zijn mogelijk geschikt in Mook en Middelaar? De eerste stap die we willen nemen bestaat uit het terugdringen van de vraag naar warmte. Oftewel: isoleren. Hoe beter onze gebouwen geïsoleerd zijn, hoe makkelijker het uiteindelijk is om op een alternatieve techniek over te stappen. Daar waar mogelijk kijken we ook naar de mogelijkheid om met hybride warmtepompen te werken. Door deze keuze te maken, starten we met de maatregelen waar we geen spijt van zullen krijgen. We gooien immers nog niets weg en houden alle opties naar de toekomst over.