Vitaal ouder worden
We willen dat onze inwoners zo lang mogelijk vitaal blijven. Vitaal ouder worden gaat over lichamelijke vitaliteit, waar voldoende bewegen en goede voeding aan bijdragen. Maar ook over vitaal blijven op sociaal en mentaal gebied, met een sociaal netwerk waarvan je deel uitmaakt en door activiteiten te ondernemen waardoor je je zinvol voelt. Het gaat erom dat mensen, samen met hun naasten, in staat worden gesteld om regie te blijven houden over hun eigen leven.
Ouderenadviseurs
Ouderen boven de 75 jaar worden twee keer per jaar bezocht door een vrijwillige ouderenadviseur, die ze wijst op faciliteiten die we aanbieden, zoals eettafels en ontmoetingsplekken. Ouderen kunnen ook deelnemen aan dagbesteding.
Valpreventie
Ongeveer een kwart van onze inwoners zijn ouderen, met name zij hebben een verhoogd risico om te vallen. Uit onderzoek blijkt dat 27 procent van onze inwoners een verhoogd valrisico heeft. Daarom zetten we – samen met gemeente Heumen en diverse zorgaanbieders en ouderenorganisaties – in op het voorkomen van vallen.
Test uw risico op vallen
Hoe sterk staat u? Door de test van VeiligheidNL te doen, weet u uw risico op vallen. Ook krijg u direct advies om de kans op een val zo klein mogelijk te maken. De test is anoniem en duurt ongeveer 3 minuten.
Hulp van fysiotherapeut en beweegcoach
Is de uitkomst van uw valrisico test matig of hoog? Neem dan contact op met de fysiotherapiepraktijk bij u in de buurt voor een goed advies. Als het nodig is, nemen zij bij u een valanalysetest af en kijken samen met u naar een passende oplossing. Dit kan bijvoorbeeld een cursus valpreventie zijn. U kunt bij deze praktijken terecht:
Ook kan de beweegcoach van onze gemeente, Imke Bonnamy, u verder helpen. Zij is te bereiken via telefoonnummer: 06-41 01 81 38 of mail: info@imkebonnamy-sport.nl.
Checklist om een val te voorkomen
Wist u dat valongevallen bij ouderen vaak in de thuissituatie gebeuren en soms vervelende gevolgen hebben? Daarom is het belangrijk om aandacht te hebben voor uw conditie, gewoontes en woning(inrichting). Door bewust te zijn van risico’s en wat u daaraan kunt doen, voorkomt u valongevallen. Om u hierbij te helpen, heeft VeiligheidNL een checklist ontwikkeld: zo blijft u overeind en voorkomt u een val.
Cursussen valpreventie
U komt in aanmerking voor een cursus valpreventie als u 65 jaar of ouder bent en te maken heeft met een matig of hoog risico op vallen. Door mee te doen aan de cursus kunt u de dagelijkse dingen langer blijven doen, verbetert u uw spierkracht en evenwicht, wandelt en beweegt u met meer zelfvertrouwen én leert u nieuwe mensen kennen
- In Balans: Groepstraining van ongeveer 3 maanden, 2 keer per week. Met voorlichtingsbijeenkomsten en beweegprogramma. Meer informatie bij Beweegcollectief Mook en Middelaar.
- Vallen Verleden Tijd: Groepscursus van 10 lessen met evenwichtsoefeningen, spelvormen en valtechnieken. Meer informatie bij Fysiotherapie Mook-Milsbeek.
- Otago-programma: 1-op-1-thuiscursus, met beenspierversterkende oefeningen, evenwichtsoefeningen en een wandelschema. Meer informatie bij Fysiotherapie Fy-fit Overasselt en Medical Training Malden.
In dit filmpje 'Valpreventie Ouderen' vertellen deelnemers van een cursus valpreventie waarom zij aan valpreventie doen.
Beweegadvies voor senioren
Elke dag een half uur bewegen is goed voor u. Wandelen, fietsen of gymnastiek bijvoorbeeld. Of speciale sportactiviteiten voor ouderen. Bewegen houdt uw spieren soepel en zorgt ervoor dat u een beter evenwicht heeft en een betere reactiesnelheid. Spierversterkende oefeningen zijn ook belangrijk. Daarmee behoudt u meer kracht. Vraagt u zich af welke activiteiten voor u geschikt zijn om aan deel te nemen? U kunt via www.movemookenmiddelaar.nl/activiteiten op zoek gaan naar het aanbod, maar de beweegcoach kan u ook voorzien van persoonlijke advies. Voor de gemeente Mook en Middelaar is Imke Bonnamy werkzaam als beweegcoach. Neem contact met haar op via 06 410 181 38 of mail naar info@imkebonnamy-sport.nl
Dagelijkse oefeningen
Er zijn ook oefeningen die u tijdens uw dagelijkse bezigheden kunt doen en die dus geen extra tijd kosten. VeiligheidNL, seniorenorganisatie KBO-PCOB en thuiszorgorganisatie Buurtzorg hebben 7 oefeningen bedacht die u helpen om fit en vitaal te blijven. U kunt de oefeningen bekijken op Youtube. Meer tips over bewegen vindt u op de website van GGD Gelderland-Zuid.
Veilig blijven fietsen
Het programma Doortrappen biedt tips en oefeningen om veilig te blijven fietsen en bewegen. Doe bijvoorbeeld eens de FietsFit-oefeningen voor beter evenwicht en meer reactievermogen, spierkracht en lenigheid! Regelmatig wordt er door onze beweegcoach Imke Bonnamy fietsvalpreventie aangeboden.
MaxVitaal beweegaanbod
Op www.maxvitaal.nl staat het beweegaanbod in de gemeente. Er worden regelmatig activiteiten over vitaal ouder worden en valpreventie georganiseerd. Wilt u graag hulp met het vinden van passend beweegaanbod? Onze beweegcoach Imke kan u hierbij helpen en adviseren. Zij is te bereiken via telefoonnummer: 06-41 01 81 38 of mail: info@imkebonnamy-sport.nl.
Sociale Kaart met lokale organisaties en initiatieven
Op de Sociale Kaart op MaasBuren.nl staan organisaties, verenigingen en initiatieven die inwoners helpen om zich gezond en vol energie te voelen.