Sterke sociale basis
In onze gemeente komt relatief veel eenzaamheid voor: 44 procent van onze inwoners is eenzaam. Het gaat dan vooral om onze oudste ouderen, maar ook onder jongvolwassenen komt eenzaamheid veel voor. Met een sterke sociale basis kunnen we eenzaamheid tegengaan en inwoners stimuleren om mee te doen. Het gaat dan om familie, naasten, mantelzorgers, vrijwilligers, welzijnswerk, burgerinitiatieven en relevante organisaties die iemand helpen als dat nodig is. We gaan hiervoor een aantal dingen doen.
Voor jongeren
We subsidiëren meerdere partijen die activiteiten organiseren voor jeugd en jongeren. Denk aan jeugdwerk, de jongerenwerker, sport- en muziekaanbod en Join Us. Ook hebben we een samenwerking met Buurtgezinnen.
Voor volwassenen
Voor volwassenen hebben we een regionale inloopvoorziening voor mensen met een ernstige psychiatrische aandoening. Daarnaast organiseren we regelmatig lokaal een themabijeenkomst voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Inwoners leren elkaar hier beter kennen en vinden steun bij elkaar.
Voor ouderen
Ouderen boven de 75 jaar worden twee keer per jaar bezocht door een vrijwillige ouderenadviseur, die ze wijst op faciliteiten die we aanbieden, zoals eettafels en ontmoetingsplekken. Ouderen kunnen ook deelnemen aan dagbesteding.
Voor mantelzorgers
Het aantal mantelzorgers in onze gemeente ligt hoger dan het landelijk gemiddelde (17 procent ten opzichte van 13 procent). Echter het aantal potentiële mantelzorgers wordt steeds minder, waardoor de druk op deze groep toeneemt. We verstrekken jaarlijks een subsidie voor het uitvoeren van mantelzorgondersteuning, om overbelasting bij mantelzorgers te voorkomen. Er worden activiteiten voor mantelzorgers georganiseerd, zoals de Dag van de (jonge) mantelzorger en de Mantelzorgwaardering. En we hebben een Alzheimer café.
Sociale Kaart met lokale organisaties en initiatieven
Op de Sociale Kaart op MaasBuren.nl staan organisaties, verenigingen en initiatieven die inwoners helpen om zich gezond en vol energie te voelen.