Programmabegroting Mook en Middelaar sluitend en voorzichtig optimistisch
Het college van burgemeester en wethouders heeft de programmabegroting voor 2023 - inclusief de meerjarenraming tot 2026 - aan de raad aangeboden. De komende jaren wil het college samen bouwen aan Mook en Middelaar. Om een gemeente te blijven waar iedereen kan meedoen, zich thuis voelt en met trots woont.
Begroting
Het gaat om een begroting van bijna 20 miljoen euro, die mede door de hogere uitkeringen uit het gemeentefonds voor 2023 positief is. Hetzelfde geldt voor de ramingen voor de jaren 2024 en 2025. In 2026 heeft de gemeente – net zoals alle andere gemeenten in Nederland – mogelijk te maken met een veel lagere uitkering uit het gemeentefonds.
Door op de ingezette koers
Uitgangspunt voor deze begroting is koers houden. De gemeente gaat door met goed bestaand beleid. Maar: er zullen ook keuzes gemaakt worden op een aantal toonaangevende projecten. Denk aan de ontwikkeling van de Ecozone (spoorzone) in Molenhoek met aandacht voor de verkeersproblematiek, het project om Plasmolen aantrekkelijker te maken voor ondernemers, inwoners en toeristen, en aan de nieuwbouwlocatie Molenhoek Zuid.
Vertrouwen in de toekomst
Wethouder Ton Herings: “Al met al staan we voor de nodige uitdagingen. Na een financieel moeilijke periode kunnen we gelukkig wederom een sluitende begroting presenteren en voorzichtig optimistisch naar de toekomst kijken. Om alle uitdagingen het hoofd te bieden en daarnaast op toonaangevende dossiers daadwerkelijk stappen te kunnen zetten, is allereerst een stabiele organisatie vereist. Daar waar we in het verleden al zagen dat de organisatie geen vet op de botten heeft, kiezen we in 2023 voor een gerichte uitbreiding van onze organisatie. Op die manier kunnen we uitdagingen die op ons af komen op een goede manier uitvoeren. Daarbij hoeven we de onroerende zaakbelasting niet te indexeren. We kijken met vertrouwen uit naar aankomend jaar.”
Aan de slag met 5 programma’s
In de begroting onderscheidt de gemeente 5 programma’s: (1) sociale leefomgeving, (2) sociaal domein, (3) fysieke leefomgeving, (4) toerisme, natuur en duurzaamheid en (5) organisatie en bestuur. Voor elk programma is een koers uitgezet. Hierbij horen verschillende projecten om de gestelde doelen te realiseren. Voorbeelden zijn:
- Een nieuwe aanpak voor inwonerparticipatie om inwoners en ondernemers actiever te betrekken.
- Meer aandacht voor preventie en minimabeleid in het sociaal domein.
- Het op peil houden – of waar mogelijk verbeteren – van de leefbaarheid in de 4 kernen.
- Een haalbare en realistische planning om toe te werken naar een energie-neutrale gemeente.
Programmabegroting inzien?
U vindt de programmabegroting 2023-2026 bij agendapunt 7 voor de gecombineerde vergadering Commissie Grondgebied en Begroting en Rekening van 3 november 2022.