Omgevingsvergunning herinrichting Maasoever ter inzage

Dit is een oud bericht.

Rijkswaterstaat wil ter hoogte van Middelaar de Maasoever op drie locaties natuurvriendelijker maken. Dit gebeurt door de stenen bestorting 0,5 tot 1 meter onder water weg te halen, zodat de oever aantrekkelijker wordt voor plant en dier om in te leven. De omgevingsvergunning hiervoor is begin april verleend en ligt nog tot en met woensdag 12 mei 2021 ter inzage voor belanghebbenden op het gemeentehuis in Mook

Oeververdediging en onnatuurlijke grindlagen

De oeververdediging en onnatuurlijke grindlagen tussen de kribben worden verwijderd. Hierdoor onstaat een geleidelijke overgang van water naar land. Zo vormen de oevers een beter leefgebied voor de vissen, waterplanten en kleine waterdiertjes die thuishoren in en langs de Maas. In verschillende kribvakken komen 1 à 2 dode bomen als ecologisch waardevol rivierhout onder water te liggen. Stevig verankerd, om wegdrijven te voorkomen.

Behoud bakenbomen en historische objecten

Zowel bij de kribben als de bakenbomen vindt geen ingreep plaats. Dat geldt ook voor cultuurhistorische objecten in dit gebied, zoals Het Huis van Middelaar, de restanten van een Romeinse brug, een historische steenoven en een oude veerstoep. Ook daar blijft de oeverbestorting liggen. Als extra voorzorg om te waarborgen dat de afkalving niet verder gaat dan gewenst, wordt op enkele plekken loodrecht op de Maas onder het maaiveld een met stenen gevulde sleuf in de oever ingebouwd. 

Werkgebieden

Het eerste traject ligt tussen rivierkilometer 160,2 en 161,9. Aan het begin is een stukje spontaan afgekalfd in de loop van de tijd. Dit geeft een goede indruk van hoe de heringerichte oeverdelen zich straks zullen ontwikkelen.

Traject 2 

Traject 2 loopt vanaf de krib bij rivierkilometer 162,4 tot de knik in de oeverlijn rond 163,2. Hier zal een deel de oevergrond direct na het ontstenen preventief worden afgegraven en afgevoerd. Hiermee wil Rijkswaterstaat voorkomen dat er op dit punt in de rivier hinder voor de scheepvaart kan ontstaan door aanzanding van vrijspoelende grond. Tussen de oude en nieuwe veerstoep bevinden zich restanten van een Romeinse brug. Dit beschermde object is buiten het ontwerp gehouden. Dat geldt ook voor de aanwezige bakenbomen; daar blijft de voet met steen vastgelegd. Verder is rekening gehouden met de achterliggende Cuijksesteeg en aanwezige Maasheggen. De afkalvingsgrens zal op ruim voldoende afstand blijven. Het aanleggen van de tijdelijke pontonbrug voor de wandelvierdaagse blijft gewoon mogelijk. Het derde deeltraject ligt tussen rkm 163,5 en 164,2. Het bosje op de uitstulping blijft behouden, net als de bakenboom die hier staat. Om het ontstenen te vergemakkelijken zal de daar aanwezige begroeiing eerst worden verwijderd. De werkzaamheden zullen naar verwachting weinig tot geen hinder voor de omgeving met zich mee brengen.

Meer plek voor plant en dier

Na herinrichting mag de Maas weer inwerken op de oever. Zo ontstaat er door afkalving en aanzanding in de loop van de tijd een geleidelijke overgang van water naar land met strandjes, steilranden en ondiepe delen. Veel waterplanten zijn daarvan afhankelijk om te kunnen wortelen, en vissen vinden op hun beurt tussen de planten een goede plek om te schuilen en paaien. Het natuurlijker inrichten van de Maasoevers volgt uit de Europese Kaderrichtlijn Water. Daarin hebben alle landen van de Europese Unie afspraken gemaakt over het verbeteren van de ecologische kwaliteit van onze oppervlakte- en grondwateren.

Omgevingsvergunning nu ter inzage

Het ontwerp voor de herinrichting van de Maasoever bij Middelaar is afgestemd met de gemeente Mook en Middelaar, dorpsraad Middelaar & Plasmolen, Waterschap Limburg en Stichting Cultuurbehoud Milsbeek. De gemeente heeft de omgevingsvergunning begin april verleend. Deze ligt nog tot en met 12 mei ter inzage op het gemeentehuis. Tot die tijd kunnen belanghebbenden desgewenst een zienswijze indienen, die de gemeente vervolgens in behandeling neemt. De stukken zijn alleen op afspraak in te zien.

Vergunningen

De werkzaamheden gaan nog niet meteen beginnen als de omgevingsvergunning definitief is verleend. Het werk bij Middelaar maakt namelijk onderdeel uit van een groter pakket van 10 maatregelen verspreid over verschillende Maasgemeenten. Per maatregel kan er bovendien sprake zijn van meerdere vergunningen. Zo ligt voor het preventief ontgraven van deeloevertraject 2 bij Middelaar het Ontwerpbesluit Ontgrondingenvergunning van de Provincie Limburg van 30 april t/m 10 juni 2021 ter inzage. Belanghebbenden kunnen ook die stukken vanzelfsprekend inzien en desgewenst een zienswijze bij de Provincie indienen.

Planning

Als alle vergunningen rond zijn, zoekt Rijkswaterstaat via een aanbesteding een aannemer voor de uitvoering. Die bepaalt straks zelf hoe en in welke volgorde de 10 locaties onder handen worden genomen. De verwachting is dat de werkzaamheden voor dit totale pakket eind 2021 van start gaan. Wanneer het werk buiten bij Middelaar aan de beurt is, is nu nog niet te zeggen. Als dat daadwerkelijk gaat beginnen, volgt nadere informatie.

Horizon 2027

De afgelopen jaren is vanuit de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) al zo’n 100 km aan natuurvriendelijke oevers langs de Maas gerealiseerd. Ook zijn er 15 ondiepe geulen aangelegd en 28 beekmondingen aantrekkelijker gemaakt voor waterplanten en –dieren die van nature bij de Maas horen. Maar het werk is nog niet klaar. Tot en met 2027 staat er nog een aanzienlijke vervolgopgave op het programma.

Donderdag 29 april digitale informatieavond Gebrande Kamp

Niet in de gemeente Mook en Middelaar, maar wel vlak in de buurt ligt een andere KRW-locatie die deel uitmaakt van hetzelfde pakket van 10 maatregelen: het aanleggen van een geïsoleerde geul, opwaarderen van de bestaande kwelgeul en natuurvriendelijker inrichten van twee stukken Maasoever in het gebied Gebrande Kamp bij Milsbeek. De omgevingsvergunning daarvoor ligt nog tot en met 20 mei ter inzage op het gemeentehuis van Gennep. Rijkswaterstaat organiseert op donderdag 29 april aanstaande van 19.30 tot 20.30 uur samen met Arcadis een informatiebijeenkomst waar de herinrichting Gebrande Kamp wordt toegelicht en er gelegenheid is vragen te stellen. Vanwege de coronarichtlijnen vindt deze bijeenkomst digitaal plaats. Deelname is gratis en aanmelden kan door een mail te sturen naar KRW.ZN@rws.nl.

Meer weten?

Kijk op www.rijkswaterstaat.nl/maasoevers of bel voor vragen met de publieksinformatielijn van Rijkswaterstaat 0800-8002 (gratis). Klik hier http://publicaties.minienm.nl/download-bijlage/115074/brochure-verder-werken-aan-ecologisch-herstel-van-de-maas-2020-2027.pdf voor de brochure ‘Verder werken aan ecologisch herstel van de Maas 2020-2027’ voor uitleg over het hoe en waarom van de KRW-maatregelen langs de Maas.