Nieuw beleidsplan voor financiële zelfredzaamheid, schuldhulpverlening en minima
Gemeente Mook en Middelaar wil een gemeente zijn waar iedereen kan meedoen en kinderen, ondanks armoede, gelijke kansen krijgen. Met het nieuwe Beleidsplan Financiële Zelfredzaamheid & Schuldhulpverlening en Minima 2025-2028 wordt hierin een belangrijke stap gezet.
Doel van het integrale plan
Doel van het integrale plan is om inwoners te ondersteunen bij het herstellen of behouden van hun financiële zelfstandigheid, zonder ze afhankelijk te maken van de gemeente. Wethouder Dillerop: “We zien dat het leven duurder wordt en mensen slechter kunnen rondkomen. Aan ons als gemeente de taak om deze inwoners te begeleiden, zodat ze zelfredzaam en volwaardig kunnen (blijven) deelnemen aan de samenleving.” De raad neemt in de vergadering van 30 januari een besluit over het plan.
De huidige realiteit en ontwikkelingen
Inwoners met financiële problemen of een minimuminkomen worden steeds vaker geconfronteerd met complexe uitdagingen. Financiële problemen kunnen bijvoorbeeld leiden tot psychische klachten, stress en relationele problemen. Tegelijkertijd ziet de gemeente dat maatschappelijke initiatieven en organisaties die inwoners ondersteunen, vragen om een nauwere samenwerking en betere afstemming met de gemeente. Daarnaast is armoede onder kinderen een belangrijk aandachtspunt. Wethouder Dillerop: “Alle kinderen in onze gemeente moeten gelijke kansen krijgen. Concreet betekent dit dat we Stichting Leergeld structureel meer willen gaan steunen, zodat kinderen in armoede toegang krijgen tot bijvoorbeeld schoolbenodigdheden, sport en culturele activiteiten.”
Plan in samenwerking gemaakt
Het integrale beleidsplan vervangt het eerdere beleidsplan ‘Financiële Zelfredzaamheid & Schuldhulpverlening 2019-2022’ en de ‘Nota Minimabeleid 2023-2024’. Wethouder Dillerop: “Ik ben trots op het nieuwe plan dat er nu ligt. Met een frisse blik en een integrale aanpak speelt het in op de huidige realiteit en de maatschappelijke ontwikkelingen. We hebben bij de ontwikkeling van dit beleidsplan nauw samengewerkt met onder andere de Adviesraad Sociaal Domein, consulenten Werk en Inkomen en lokale organisaties die inwoners ondersteunen. Door hun input konden knelpunten en verbeterpunten scherp in beeld worden gebracht.”
Iets andere koers
Met het nieuwe beleidsplan is gekozen voor een iets andere koers. Wethouder Dillerop: “De afgelopen jaren hebben we waardevolle lessen geleerd uit de uitvoering van het vorige beleidsplan en het minimabeleid. Er is een groeiende behoefte aan samenhang in ondersteuning, vooral omdat financiële uitdagingen vaak samenhangen met andere leefgebieden, zoals gezondheid, werk en relaties. Daarom is gekozen voor een integrale benadering waarin preventie, (financiële) rust en participatie centraal staan. Waar we financiële hulp bieden, zullen we zoveel mogelijk ook andere leefgebieden meenemen.”
Wat verandert er?
Concreet betekent deze integrale aanpak dat medewerkers van de gemeente bij een hulpvraag niet alleen naar de directe vraag kijken, maar ook naar onderliggende oorzaken en samenhangende problemen. Wethouder Dillerop: “Een gezin met financiële problemen kan bijvoorbeeld ook ondersteuning nodig hebben op het gebied van opvoeding, werk of gezondheid. Je kunt dan als financieel hulpverlener in een gesprek op de mogelijkheden wijzen, maar je kunt ook meteen een afspraak bij een van je collega’s inplannen. Dat gaan we voortaan doen. Een ander voorbeeld is dat we bij vroegsignalering – dat is een waarschuwing die wij krijgen van een instantie of bedrijf – meteen bij iemand langsgaan. Op die manier willen we voorkomen dat problemen zich opstapelen. De bestaande regelingen blijven onverminderd van kracht, maar worden aangevuld met nieuwe initiatieven om meer inwoners te bereiken en te ondersteunen.”
Iedereen heeft recht op hulp
De gemeente bereikt helaas nog niet alle inwoners die hulp kunnen gebruiken, maar het aantal aanvragen is wel aan het stijgen. Wethouder Dillerop: “Niet alle inwoners die recht hebben op hulp kloppen bij ons aan. Mogelijk omdat zij de weg niet weten te vinden of dit niet durven. Deze groep willen we beter bereiken en ondersteunen. Gelukkig zien we hier een stijgende lijn. Iedereen heeft recht op hulp, en we willen ervoor zorgen dat niemand buiten de boot valt.” U vindt het beleidsplan bij de stukken van de vergadering van de Algemene Commissie van 22 januari 2025.