Minder restafval, meer grondstoffen
De raad heeft op 30 september 2021 gekozen voor een “gefaseerde invoering omgekeerd inzamelen, gecombineerd met minder vaak inzamelen restafval”. Dit betekent dat her te gebruiken afval wél en restafval steeds minder thuis zal worden opgehaald. Dit afval-inzamelsysteem is onderdeel van het eerder vastgestelde Grondstoffenplan, waarmee we als gemeente willen toewerken naar meer hergebruik van grondstoffen en minder restafval. Het eindstation staat vast: we gaan naar 30 kg restafval per persoon per jaar. Hoe gaan we dat realiseren? Met verschillende maatregelen. Deze route kleuren we samen in.
Onvrede over communicatie en participatie
Hoewel bij het opstellen van het Grondstoffenplan via straatinterviews en bewonersavonden input is opgehaald, horen we vooral ook de kritiek. Dat we als gemeente onvoldoende hebben gecommuniceerd over het nieuwe grondstoffenplan en de veranderingen die dit meebrengt voor het afval-inzamelsysteem. Vooral het kiezen voor “omgekeerd inzamelen” stuitte op veel onbegrip onder inwoners. Volgens de ondertekenaars van een petitie (midden 2021) zal dit zelfs een averechts effect hebben. Veel gemeenten gingen ons voor. Vaak met succes, maar ook met negatieve ervaringen. Wat duidelijk is: goed communiceren en informeren is essentieel. We gaan de komende tijd met regelmaat vertellen waar we staan, waarom we welke keuzes maken. En: we betrekken onze inwoners hierbij.
Afval = grondstof
In ons afval zit van alles wat kan worden hergebruikt. Denk aan glas, papier, plastic, textiel, luiers. Het is eigenlijk een grondstof voor nieuwe producten. Als we afval goed scheiden, kunnen we meer van wat we weggooien hergebruiken. Er blijft dan als het goed is steeds minder restafval over. Hoe wij als gemeente willen zorgen voor zo min mogelijk restafval en zo veel mogelijk grondstoffen staat in ons Grondstoffenplan. Er zijn verschillende manieren om dit te realiseren, maar in onze gemeente is gekozen voor een route naar het (gratis) huis-aan-huis ophalen van grondstoffen en het zelf wegbrengen van restafval.
30 kg restafval per inwoner
Landelijk zijn er doelen gesteld voor ons huisvuil: de VANG-doelstellingen. Ons vertrekpunt was 104 kg restafval in 2020. In 2030 moeten we naar maximaal 30 kg restafval per inwoner per jaar. Om dit te bereiken gaan we verschillende stappen zetten. We gaan het scheiden van grondstoffen meer en meer motiveren en de hoeveelheid restafval verminderen.
Samen met inwoners
De beslissing om in stappen over te gaan naar “omgekeerd inzamelen” is genomen in de raad. Ons huidige inzamelsysteem zal op 1 januari 2023 plaatsmaken voor een systeem waarbij restafval minder vaak wordt opgehaald. En in 2024 zal restafval niet meer thuis worden opgehaald. Alleen het afval dat als grondstof dient, haalt Dar huis-aan-huis op. Waar we met elkaar naartoe werken, staat in die zin vast. Hoe we die route doorlopen, kleuren we samen in. Denk aan de hoeveelheid GFT en Etensresten in ons restafval (dit was maar liefst 66,5 kg in 2020). Hoe kunnen we dit beter scheiden? Waar komen straks de ondergrondse containers? Hoe creëren we een vangnet voor ouderen of mensen die slecht ter been zijn? Maar ook: wat kunnen we doen met de openingstijden van de milieustraat? Dit bepalen we samen met u, via een representatieve klankbordgroep, met pilots om te kijken wat wel en wat niet werkt, en door inwoners te raadplegen via enquêtes of polls.
Webpagina over afvalinzameling
Gedurende het project houden we u op de hoogte via Ter Sprake, sociale media en de speciale projectpagina op onze website: www.mookenmiddelaar.nl/project-afvalinzameling-wijzigt