Kunstenaarskolonie Plasmolen
Kunstenaarskolonie officieel erkend
Plasmolen is in 2009 officieel erkend als 'kunstenaarskolonie'. Kunsthistorici van de Europese federatie van kunstenaarsdorpen ‘EuroArt’ hebben vastgesteld dat de situatie in Plasmolen vergelijkbaar was met die van 130 andere beroemde plekken in Europa waar kunstenaars samen woonden en werkten. In Nederland zijn 6 van die plekken, waarvan een in Limburg: Plasmolen. U kunt hier een kijkje nemen op de website van www.stichtingjacquesvanmourik.nl
Kunstenaars trekken naar buiten
Ruim anderhalve eeuw geleden vond een belangrijke verandering in de schilderkunst plaats: kunstenaars trokken naar buiten om te schilderen. Rond 1830 vestigde zich een groep in het dorpje Barbizon ten zuiden van Parijs. De bossen van Fontainebleau oefenden grote aantrekkingskracht uit op de “plein-air schilders”, zoals ze al snel werden genoemd. Het duurde niet lang of de “School van Barbizon” werd nagevolgd. Op diverse plekken in Nederland ontstonden kunstenaarskolonies, onder andere in Plasmolen.
Kunstenaarskolonie Plasmolen
De bosrijke omgeving van de Plasmolen in Noord-Limburg trok rond 1900 de eerste kunstenaars aan. Tussen 1900 en 1930 vestigde zich er een groep kunstschilders rond Jacques van Mourik (1879-1971), waaronder Dirk Ocker en Gerard Cox. Onder de vele passanten in Plasmolen waren Haagse kunstenaars als Willem Rip en Theophile de Bock, die had geschilderd aan het bekende ‘Panorama Mesdag’. Voor velen was het verblijf in Plasmolen van korte duur, anderen raakten voorgoed geboeid.
Beheer cultuurhistorisch erfgoed Plasmolen
De Stichting Jacques van Mourik, documentatiecentrum van kunstenaars in het grensgebied van Limburg, Noord-Brabant en Gelderland, beheert het cultuurhistorisch erfgoed van de Kunstenaarskolonie Plasmolen. De openbare ruimten van het gemeentehuis worden door deze stichting aangekleed met werken uit de eigen collectie. Deze expositie is op afspraak onder begeleiding te bezichtigen. Aanmelden kan telefonisch bij de stichting.
Eigen ruimte
Sinds september 2020 heeft de stichting een eigen ruimte aan de Rijksweg 86 te Mook vlakbij het gemeentehuis. Deze ruimte heet KunstLokaalMook en is elke zondag geopend van 11.00 – 16.00 uur. Er zijn combinatie exposities te zien met werken uit de collectie van de stichting gecombineerd met werken van hedendaagse kunstenaars. Ook zijn er solo-exposities van kunstenaars uit de regio.