Kookboek voor een Kansrijke Start in gemeente Mook en Middelaar

De gemeente Mook en Middelaar zet zich in voor een gezonde en kansrijke start voor alle kinderen. In het kader van het Integraal Preventieplan 2023-2026 ontvangen ouders en/of verzorgers van baby’s bij het 2- of 3-maandenconsult bij het consultatiebureau vanaf nu het kookboek ‘Lust ik wel’ van het Voedingscentrum. Dit initiatief helpt ouders bij het geven van de beste voeding aan hun kinderen in de cruciale eerste 1000 dagen van hun leven.

Eerste 1000 dagen

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de eerste 1000 dagen – de periode voor, tijdens en na de zwangerschap – essentieel zijn voor de lichamelijke, mentale en sociaal-emotionele ontwikkeling van een kind. In deze periode wordt de basis gelegd voor een gezond en kansrijk leven. Een goede start heeft niet alleen invloed op de gezondheid van het kind, maar ook op het vermogen om talenten te ontwikkelen, onderwijs te volgen, deel te nemen aan de arbeidsmarkt en actief mee te doen in de samenleving. Deze effecten kunnen doorwerken naar toekomstige generaties.

Praktische ondersteuning voor ouders met het kookboek ‘Lust ik wel’

Het kookboek ‘Lust ik wel’ biedt jonge ouders praktische handvatten voor het geven van gezonde en gevarieerde voeding aan hun kinderen. Van de eerste hapjes tot kindvriendelijke recepten voor het hele gezin, het boek ondersteunt ouders bij het creëren van gezonde eetmomenten. Bij elke maaltijd worden ook recepten gegeven die speciaal geschikt zijn voor baby’s van 6 tot 12 maanden, zodat ouders eenvoudig kunnen inspelen op de veranderende voedingsbehoeften van hun kind. Het kookboek bevat daarnaast veel gestelde vragen van ouders en is verrijkt met mooie foto’s van zowel recepten als kinderen, waardoor het niet alleen informatief maar ook inspirerend is.

Een gezonde toekomst

"Met dit initiatief willen we de gezondheid van onze jongste inwoners actief ondersteunen," aldus Myrne Smits, Beleidsmedewerker Gezondheid van de gemeente Mook en Middelaar. "De eerste 1000 dagen zijn van onschatbare waarde voor de ontwikkeling van kinderen. Door ouders dit kookboek aan te bieden, geven we hen niet alleen de kennis, maar ook de middelen om een gezonde voedingsbasis te leggen voor hun kinderen. Dit draagt bij aan een gezonde toekomst voor hen én voor de gemeenschap."

Investeren in de gezondheid

Wethouder Frank Dillerop, verantwoordelijk voor gezondheid in de gemeente, benadrukt: "Het is van groot belang dat we als gemeente investeren in de gezondheid van onze jongste inwoners. De actie met het kookboek is een concrete stap om ouders te ondersteunen in het bieden van de best mogelijke start voor hun kinderen. Gezonde voeding is een fundament voor een gezond leven, en wij geloven dat we door deze aanpak de kansen voor onze kinderen kunnen vergroten."

Meer informatie:

Voor meer informatie over het Integraal Preventieplan 2023-2026 van de gemeente Mook en Middelaar, kunt u contact opnemen met Myrne Smits, Beleidsmedewerker Sociaal Domein, myrne.smits@mookenmiddelaar.nl.