Indienen principeverzoek

Wat is het?

Met een principeverzoek vraagt u het college om een uitspraak te doen over de planologische wenselijkheid en voorstelbaarheid van een (bouw)initiatief. Een principeverzoek is feitelijk niets meer dan een concept vergunningaanvraag en dus géén officieel verzoek. U kunt met het antwoord op het principeverzoek beoordelen of het zinvol is om een officiële vergunningaanvraag en/of een aanvraag om wijziging van het omgevingsplan in te dienen.

Wat moet ik doen?

Een principeverzoek kunt u per post of per mail indienen. U dient daarbij uw naam, telefoonnummer, e-mailadres en het adres waarover het principeverzoek gaat te vermelden. Als bijlage ontvangen wij graag een toelichting op het plan, waarin de volgende dingen aan bod komen:

  • Een beschrijving van de huidige situatie en de gewenste toekomstige situatie
  • Een motivatie waarom het initiatief wenselijk is op die plek en in die vorm
  • Een motivatie hoe het initiatief past binnen de omgeving
  • Een motivatie waarom het college in principe medewerking zou moeten verlenen

Daarnaast ontvangen wij graag een gemaatvoerde situatietekening/plattegrond van de bestaande situatie en de gewenste, toekomstige situatie, waarop (als dat mogelijk is) de volgende zaken gespecificeerd worden:

  • de afmetingen (ten opzichte) van het perceel;
  • de situering van bouwwerken ten opzichte van de perceelgrenzen;
  • de wijze waarop het terrein ontsloten wordt;
  • de situering van parkeerplaatsen op eigen terrein;
  • schetsontwerp aanzicht nieuwe situatie met globale maatvoering;

Indien aanwezig ontvangen wij ook graag informatie over eerder verleende (bouw)vergunningen en/of toestemmingen.

Wanneer het gaat om een verblijfsrecreatieve onderneming dient een bedrijfsplan te worden bijgevoegd.

Foto’s en andere informatie ter ondersteuning en verduidelijking van het initiatief zijn zeer welkom.

U kunt alle informatie en alle tekeningen als bijlagen in de mail sturen naar gemeente@mookenmiddelaar.nl. De maatvoering mag indicatief zijn, denk bijvoorbeeld aan: goothoogte, nokhoogte, afstand tot perceelgrenzen. Voor een plattegrond is schaal 1:100 het uitgangspunt. Wat betreft het aantal parkeerplaatsen en de afmetingen moet voldaan worden aan de parkeernormen van het CROW (de meest recente uitgave ASVV).

Wat kost het?

Op grond van de gemeentelijke legesverordening bent u voor het in behandeling nemen van een principeverzoek leges verschuldigd. De leges bedragen € 500,00.

Hoe lang duurt het?

Wij streven ernaar om binnen twaalf weken na ontvangst schriftelijk te reageren op uw principeverzoek.

Extra informatie

Een positieve reactie op een principeverzoek is één jaar geldig (vanaf verzenddatum reactie). Dit houdt in dat na het verstrijken van deze termijn een nieuw principeverzoek moet worden ingediend. Dit verzoek wordt vervolgens opnieuw beleidsinhoudelijk beoordeeld. Omdat beleid tussentijds kan wijzigen, kan de uitkomst van een nieuwe beoordeling tot gevolg hebben dat het college een negatief standpunt inneemt.

Vervolgprocedure

Na een positieve reactie kunt u een officiële vergunningaanvraag óf een aanvraag om een omgevingsplanwijziging indienen. Bij het indienen van een formele aanvraag bent u kosten verschuldigd.

Gesprek

Is uw initiatief nog niet concreet genoeg om een principeverzoek in te dienen of twijfelt u te zeer over hoe uw ideeën te verwoorden, kunt u altijd met een van onze ambtenaren ruimtelijke ordening of vergunningverlening in gesprek gaan om uw beoogde ontwikkeling(en) te bespreken. U kunt hiervoor contact opnemen met Publiekszaken, telefoonnummer (024) 696 91 11. Hier wordt u doorverbonden naar de juiste contactpersoon, die vervolgens een intakegesprek met u inplant.

Privacy

Uw persoonlijke gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Wij zetten de gegevens niet in voor andere doelen en verstrekken deze niet aan derden. De benodigde informatie wordt niet langer bewaard dan is toegestaan volgens de (Archief)wet. Wilt u meer weten over hoe wij omgaan met uw gegevens? Bekijk hier onze privacyverklaring.