Grondstoffenplan op raadsagenda 30 september

Dit is een oud bericht.

Hoe gaan we in de gemeente Mook en Middelaar samen de hoeveelheid restafval verminderen en de inzameling van grondstoffen vergroten? Op 30 september bespreekt de raad 4 mogelijke scenario’s. Uitgangspunt: van afval naar grondstof (VANG-doelstelling) met 30 kg restafval per inwoner in 2030, zoals door de raad besloten op 30 januari 2020. Ter vergelijk: in 2020 zaten we in onze gemeente op 126 kg restafval per inwoner.

Voorgeschiedenis Grondstoffenplan

De gemeenteraad van Mook en Middelaar stemde op 30 januari 2020 in met het Grondstoffenplan 2021 met uitzondering van hoofdstuk 5. Voor dit hoofdstuk vroeg de raad destijds om het zogenoemde “omgekeerd inzamelen” verder uit te werken. In de aanloop naar dit Grondstoffenplan is onder meer via bewonersavonden en straatinterviews de mening van inwoners opgehaald.

Opnieuw op de agenda

Op 8 april 2021 stond het aangepaste hoofdstuk opnieuw op de raadsagenda. De behandeling van dit voorstel leidde tot onrust in onze gemeente. Er werd een petitie gestart en een enquête onder inwoners gehouden. In een extra raadsvergadering op 12 mei 2021 heeft de raad bij amendement aan het college gevraagd om met een nieuw voorstel te komen, waarin diverse scenario’s inclusief bijbehorende kosten zijn uitgewerkt. Dit voorstel is op 22 september in de Commissie Grondgebied besproken en staat op 30 september op agenda van de raadsvergadering die iedereen kan volgen via GL8.

Opties

Voor de afvalverwerking vanaf 2023 zijn de volgende 4 opties uitgewerkt:

  • invoering tariefzak voor restafval
  • minder vaak inzamelen restafval in een mini-container
  • invoering omgekeerd inzamelen
  • gefaseerde invoering omgekeerd inzamelen, gecombineerd met minder vaak inzamelen restafval

Deze opties – inclusief bijbehorende kosten en besparingen – zijn terug te vinden onder agendapunt 10.3.

Burgerparticipatie

Bij alle opties geldt dat de kaders voor het nieuwe beleid, de te behalen doelen en de uitgangspunten vastliggen. Dit heeft de raad in 2020 al besloten. Mogelijkheden tot burgerparticipatie liggen dan ook niet meer in de planvormingsfase (co-productie) maar in de uitvoeringsroute. Het grondstoffenplan is erop gericht om de gescheiden inzameling van grondstoffen zoveel mogelijk (gratis) te faciliteren en restafval te ontmoedigen. Dit lijkt een noodzakelijke stap om te komen tot 30 kg restafval per inwoner. Hoe we dit gaan realiseren, willen we samen met inwoners oppakken. In eerste instantie worden hiervoor de inwoners aangeschreven, die zich al eerder gemeld hebben (onder meer naar aanleiding van de petitie). In het voorstel dat nu voorligt, staan verder het oprichten van een internet-platform en/of een inwonerpanel.