Gezonde leefstijl
Mensen met een laag inkomen hebben een grotere kans op gezondheidsachterstanden dan mensen met een hoger inkomen. Toch is het belangrijk dat ook zij er een gezonde levensstijl op nahouden. Daarnaast is het voor hen belangrijk dat zij stressvolle situaties voorkomen zoals taalachterstanden of schulden.
Terugdringen gezondheidsachterstanden
We zetten preventief in op het terugdringen van gezondheidsachterstanden, dit begint bij de jeugd met het landelijk actieprogramma Kansrijke Start. Hier werken we in de regio mee samen. Inwoners kunnen gebruik maken van diverse interventies, zoals het programma Nu Niet Zwanger of Stevig Ouderschap. We stellen hiervoor een interventiebudget ter beschikking.
Voorkomen alcohol- en middelengebruik
Het alcoholgebruik bij ouderen ligt in onze gemeente hoog: 10 procent (regio 6 procent) van de inwoners tussen de 64 en 75 jaar drinkt overmatig alcohol; 24 procent van onze jongeren onder de 18 jaar drinkt al alcohol. We zetten in op het voorkomen van het gebruik van alcohol, tabak en drugs door jongeren. We benutten hiervoor het netwerk dat we al hebben. De jaarlijkse campagne ‘IkPas’ binnen het Eastpack-project rollen we uit en ook bij andere gelegenheden, zoals het Oudercafé wordt hieraan aandacht besteed. We gaan in gesprek met de GGD om te bezien welke acties we aanvullend kunnen oppakken op dit thema.
Aanpak gezond gewicht
Een gezonde leefstijl draagt bij aan een gezond gewicht. Dit begint al bij de jeugd. Uitgaande van de laatste jeugdgezondheidszorg meting heeft 12 procent van de jongeren tussen 2 en 18 jaar overgewicht of obesitas. Bij volwassenen tot 64 jaar is dit 44 procent en bij 95-plussers 48 procent. We gaan de komende tijd inzetten op een gezond gewicht. In samenwerking met diverse partners is een plan van aanpak Gezond gewicht opgesteld, hierin zetten we onder andere een ketenaanpak op.
Gecombineerde leefstijlinterventies
Om mensen met overgewicht of obesitas te helpen gaan we werken met een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI): een programma van twee jaar waar deelnemers tijdens groepsbijeenkomsten en individuele coaching aan de slag gaan om hun leefstijl te verbeteren. Door die betere leefstijl zal de deelnemer zich gezonder gaan voelen en gewicht verliezen. Omdat dit niet voor iedereen hetzelfde werkt, zijn er verschillende gecombineerde leefstijlinterventies. In onze gemeente kunt u gebruik maken van:
- BeweegKuur, Medical Training Malden in samenwerking met Baseline voedingsadviesburo
Meer informatie? Kijk op: Gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) – Medical Training Malden – Malden (mtm-fysiotherapie.nl) - CooL, CooL Regio Nijmegen
Meer informatie? Kijk op: CooL Sonja Edelaar | CooL in en rond Nijmegen: Berg en Dal, Heumen, Mook /Middelaar, Overasselt, Reek en Nijmegen rond Dukenburg - Groesbeek (cool-regionijmegen.nl) - CooL, Diëtistenpraktijk Tahnee Lifestyle - Diëtistenpraktijk Tahnee Lifestyle
https://www.tahneelifestyle.nl/
Wanneer mag ik deelnemen?
De GLI’s zijn gericht op volwassenen vanaf 18 jaar met een matig verhoogd gezondheidsrisico veroorzaakt door een te hoog gewicht. Voorwaarden om deel te nemen zijn:
- U heeft obesitas (BMI >30);
- U heeft overgewicht (BMI 25-30) en (een verhoogde kans op) diabetes of een hart- en vaatziekte, slaapapneu of artrose;
- U heeft een BMI tussen 25 en 30 i.c.m. een grote buikomvang: meer dan 88 cm (vrouwen) en 102 cm (mannen);
- U bent voldoende gemotiveerd!
U heeft een verwijzing van uw huisarts, praktijkondersteuner of medisch specialist nodig. Op het moment dat u de verwijzing heeft ontvangen wordt de GLI vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Deelname voor u is dus gratis.
Voor meer informatie kunt u zelf op zoek via bovenstaande links. Daarnaast kunt u bij uw huisarts terecht voor informatie.
Sociale Kaart met lokale organisaties en initiatieven
Op de Sociale Kaart op MaasBuren.nl staan organisaties, verenigingen en initiatieven die inwoners helpen om zich gezond en vol energie te voelen.