Afval? We maken er wat van

Dit is een oud bericht.

Ongeveer 94% van ons huishoudelijk afval is nog bruikbaar. Goed scheiden helpt mens, dier en het milieu. Het Rijk heeft gezegd dat we in 2050 een samenleving zonder afval moeten zijn. Samen met inwoners wil de gemeente hier stap voor stap naar toe werken. Eerste doel: in 2030 nog maar 30 kg afval per persoon per jaar produceren. We staan nu gemiddeld op meer dan 100 kg per persoon per jaar. Om dit doel te halen, heeft de gemeenteraad vorig jaar ingestemd om eerst over te gaan naar minder vaak inzamelen en uiteindelijk – als de pilot positief uitvalt – naar “omgekeerd inzamelen”. Dit betekent dat afval dat als grondstof dient zoveel mogelijk huis-aan-huis wordt opgehaald en dat we restafval zelf moet wegbrengen naar ondergrondse containers.

Met elkaar doen

Wethouder Rodoe: “We staan als gemeenschap samen voor een uitdaging om minder afval te produceren en recyclen. Dat vraagt ook om een andere manier van inzamelen, ik begrijp dat dit voor gemengde gevoelens zorgt bij veel inwoners. Daarom zetten we vanuit de gemeente in op nog meer bewustwording en blijven we de noodzaak van het anders inzamelen steeds uitleggen. Minder restafval is simpelweg beter voor het milieu en beter voor de portemonnee, omdat de kosten van verbranding van restafval steeds maar hoger worden. We moeten het echt met elkaar doen. Dit plan slaagt alleen bij voldoende draagvlak. We doen dit ook echt voor de inwoners. En we willen toch allemaal de aarde zo groen mogelijk aan de volgende generatie doorgeven?”

Waar staan we nu?

Na een brede oproep hebben verschillende betrokken inwoners zich aangemeld om mee te denken over hoe we het best afval anders kunnen inzamelen. Deze focusgroep van 10 inwoners uit de verschillende dorpskernen is aan de slag gegaan met het raadsbesluit. Alle ideeën zijn hierbij welkom. We toetsen ze vervolgens aan (door de raad) vastgestelde randvoorwaarden. We hebben nu 2 sessies gehad. Er is eerlijk en open met elkaar gesproken. Over het proces, over knelpunten, over ideeën. Half oktober sluiten we de eerste werksessies af. De focusgroep krijgt dan een heldere terugkoppeling op de ingebrachte ideeën. Wat kan wel worden meegenomen, wat niet, wat misschien en wat is daarvoor nog nodig? Op dit moment wordt er gewerkt aan een brede communicatiecampagne met als titel “Afval? We maken er wat van.” Inwoners ontvangen dan met regelmaat via verschillende kanalen informatie, tips en ideeën over het beter scheiden van afval. 

Op de hoogte blijven? 

Op onze website - www.mookenmiddelaar.nl/project-anders-inzamelen - vindt u altijd de meest actuele informatie over dit project. 
Weten welk afval waar moet? Ga naar de afvalwijzer van Dar of download de app.

Afval scheiden lastig? Gebruik de afvalwegwijzer! Die vind je in de Dar app. Te downloaden via de QR-code.