Voorzitter rekenkamer Mook en Middelaar (4-6 uur per week)

De Gemeente Mook en Middelaar, gelegen in het noordelijkste puntje van de provincie Limburg, is met circa 8.000 inwoners de kleinste Limburgse gemeente. Mook en Middelaar grenst in het noordoosten aan provincie Gelderland en in het westen via de Maas aan Noord-Brabant. Deze bijzondere ligging zorgt ervoor dat Mook en Middelaar samenwerkt met veel gemeenten en organisaties, zowel in Limburg als in de regio Nijmegen.

De gemeenteraad van Mook en Middelaar bestaat uit 13 raadsleden verdeeld over 4 politieke partijen.

  • DGP: 4 zetels
  • VVD: 4 zetels
  • PvdA: 3 zetels
  • GroenLinks: 2 zetels

Rekenkamer Mook en Middelaar

De rekenkamer van de gemeente Mook en Middelaar fungeert als onderzoeksinstrument voor de gemeenteraad. Vanuit een volledig onafhankelijke positie draagt de rekenkamer bij aan het versterken van de controlerende en kaderstellende rol van de gemeenteraad. Door contact met de raad weet zij relevante onderzoeksonderwerpen te selecteren rondom de doeltreffendheid, doelmatigheid en rechtmatigheid van het gevoerde beleid.

Geografische ligging

Vanwege de geografische ligging werkt de rekenkamer van Mook en Middelaar zowel samen met de Noord-Limburgse rekenkamers als de rekenkamers die onder Rijk van Nijmegen vallen. Met oog voor de gemeentelijke context streeft de rekenkamer naar onderzoeken van hoge kwaliteit én relevantie.

Aanspreekpunt

Aanspreekpunt voor de rekenkamer is een klankbordgroep bestaande uit vier raadsleden die de schakel vormt tussen de rekenkamer en de gemeenteraad. De rekenkamer Mook en Middelaar bestaat uit een voorzitter en een lid. De rol van ambtelijk secretaris wordt vanuit de griffie ingevuld. Het is de eerste eigenstandige rekenkamer voor deze gemeente, waarmee alle posities op dit moment vacant zijn. Deze vacature is voor de positie van voorzitter.

Rol van de voorzitter

Als voorzitter draag je zorg voor het opstellen en uitvoeren van het onderzoeksprogramma, onder consultatie van de klankbordcommissie. De voorzitter is verantwoordelijk voor het bewaken van de voortgang en zorgt voor het tijdig bijeenroepen van de rekenkamer en zit de vergaderingen voor. Je draagt zorg voor gedegen en heldere onderzoeken met conclusies en aanbevelingen met een constructief kritische toon. Als voorzitter draag je zorg voor het onderhouden van contact binnen de gemeente (gemeenteraad, organisatie en griffie) en buiten de gemeente (o.a. rekenkamers Noord-Limburg, Rijk van Nijmegen). Je treedt op als boegbeeld van de rekenkamer en vertegenwoordigt de rekenkamer tijdens regio-overleggen en tijdens de presentatie van onderzoeken in de vergadering.

Profiel, competenties en functie-eisen

De voorzitter van de rekenkamer beschikt over het volgende profiel

  • Je hebt affiniteit met het werken voor een kleine gemeente.
  • Je beschikt over politieke sensitiviteit en bent omgevingsbewust.
  • Je bent gericht op samenwerken en hebt ervaring met leiding geven aan een (klein) team (lid en ambtelijk secretaris).
  • Je hebt onderzoekservaring en bent in staat zelfstandig onderzoeken uit te voeren.
  • Je beschikt over een constructief kritische houding gericht op doorwerking, en weet deze toon aan te slaan in de onderzoeksrapporten.
  • Je fungeert als het gezicht van de rekenkamer en bent in staat om de rekenkamer stevig te positioneren. Je hebt een visie op hoe om te gaan met de dubbele oriëntatie van de rekenkamer (provincie Limburg en Rijk van Nijmegen).
  • Je bent een netwerker en beschikt over sterke diplomatieke en mondelinge en schriftelijke communicatieve vaardigheden.
  • Je hebt een academisch werk- en denkniveau.

Binding met de gemeente Mook en Middelaar wordt gewaardeerd, maar mag je onafhankelijke positie niet in de weg staan. Dat betekent dat je geen deel uitmaakt van bedrijven, verenigingen of organisaties binnen de gemeente Mook en Middelaar. Ook ben je niet betrokken bij de lokale politiek. Artikel 81f van de Gemeentewet somt op met welke functies het rekenkamerlidmaatschap niet te combineren is. Daarnaast ben je naast het rekenkamerlidmaatschap van Mook en Middelaar niet lid van meer dan 2 andere rekenkamers.

Vergoeding en inzet

De vergoedingsbedragen voor de leden zijn vastgesteld door de gemeenteraad van Mook en Middelaar. De voorzitter ontvangt een vaste vergoeding van € 180,- per maand (vergoeding 2025). Voor het zelfstandig uitvoeren van het onderzoek bedraagt de vergoeding € 35 euro per uur.

Benoeming

De benoeming tot voorzitter van de rekenkamer Mook en Middelaar geschiedt door de gemeenteraad, op aanbeveling van de auditcommissie. Deze commissie bestaat uit vier raadsleden. In het selectieproces worden zij ondersteund door de griffie. Benoeming volgt voor een periode van zes jaar. Dit geldt ook voor het lid.

Sollicitatieprocedure

Na een briefselectie worden er sollicitatiegesprekken gevoerd door de selectiecommissie, ondersteund door de griffier. De gesprekken vinden plaats op 18 december tussen 13:00 - 17:00 uur. De beoogd voorzitter wordt gevraagd om als adviseur deel te nemen aan de selectiegesprekken voor de kandidaat-leden. Die gesprekken vinden plaats op 15 januari 2025. Wij vragen u hier bij de sollicitatie rekening mee te houden.

Reageren en informatie

Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Pieter Overeem, via pieter.overeem@mookenmiddelaar.nl. Reageren kan tot en met 9 december 2024 door een motivatiebrief en curriculum vitae te sturen naar griffier@mookenmiddelaar.nl o.v.v. ‘sollicitatie voorzitter rekenkamer Mook en Middelaar'.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.