Aan de slag met verkeer en veiligheid

De gemeente Mook en Middelaar gaat deelnemen aan twee verkeersveiligheidsprojecten van de Provincie Limburg: de voortzetting van het project 'Verkeersactieve School' en de start van de nieuwe 'Doelgroepenaanpak Gedragsbeïnvloeding Verkeersveiligheid'. Hoe steek je over bij een zebrapad? Waarom moet je in de auto altijd de gordel dragen? Waar mag je voetballen en touwtjespringen? Wat is de dode hoek van een vrachtwagen? Deze vragen worden behandeld in de lessen van de Verkeersactieve School, die gegeven worden aan leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs in Limburg, en dus ook in de gemeente Mook en Middelaar.

Gratis projecten en materialen

Sinds de start van de Verkeersactieve School in 2021 kunnen deelnemende scholen gratis projecten en materialen kiezen uit een digitale 'menukaart'. Ze kunnen kiezen uit projecten die ze zelf uitvoeren en projecten waarbij gastdocenten naar school komen. Thema’s die aan bod komen zijn onder andere verkeersgedrag, afleiding in het verkeer, veilig fietsen, een verkeersveilige route van school naar huis, en de invloed van alcohol en drugs op verkeersveiligheid. Voor meer informatie ga naar www.verkeersactieveschool.nl of neem contact op via info@rovl.nl

Gedrag beïnvloeden

Om de verkeersveiligheid te vergroten en het aantal verkeersslachtoffers te verminderen, ontwikkelde de Provincie Limburg samen met de Limburgse gemeenten de Doelgroepenaanpak Gedragsbeïnvloeding Verkeersveiligheid Limburg. Deze aanpak richt zich op gedragsbeïnvloeding bij jongeren, volwassenen en ouderen. Gebaseerd op wetenschappelijke inzichten en praktijkervaringen zijn de thema’s afleiding in het verkeer, rijden onder invloed van alcohol en/of drugs en snelheid geselecteerd. Naast het bereiken van de doelgroep wordt ook de effectiviteit van de maatregelen gemeten.

Samenwerking

Voor beide projecten wordt een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de provincie voor de periode 2025-2028. Provincie Limburg, het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg (ROVL) en de Limburgse gemeenten willen gezamenlijk de verkeersveiligheid verbeteren door middelen en kennis te bundelen.

Veilig verplaatsen 

“Alle inwoners moeten zich veilig kunnen verplaatsen voor school, werk en vrije tijd. Met deze projecten richten we ons op alle doelgroepen. De Verkeersactieve School heeft zijn waarde bewezen, maar gedragsverandering is een langdurig proces. Daarom is het belangrijk om realistische doelen te stellen en een gerichte aanpak voor verschillende doelgroepen te ontwikkelen. Wij zijn blij met deze samenwerking met de provincie Limburg en de andere Limburgse gemeenten,” aldus wethouder Rodoe.