Afscheid van vier gemeenteraadsleden

Dit is een oud bericht.

Op dinsdag 29 maart jl. is tijdens de laatste raadsvergadering van de gemeenteraad in “oude samenstelling” afscheid genomen van vier raadsleden. Burgemeester mr. drs. W. Gradisen, heeft hen middels een persoonlijke toespraak onder publieke belangstelling van familie, vrienden en partijgenoten bedankt voor hun inzet voor onze gemeente. Het betreft in alfabetische volgorde de raadsleden François Jongen (CDA), Geoffrey van den Honert (DGP), Marcel Kamp (GroenLinks) en Fred van Santwijk (Natuurlijk Groen). De burgemeester keek tevens terug op een bijzondere raadsperiode met zowel de coronacrisis, het onverwachte hoog water medio 2021 als recent de huidige instroom van vluchtelingen uit Oekraïne.

François Jongen (CDA)

De heer François Jongen is tussentijds in de gemeenteraad begonnen. Hij is als raadslid geïnstalleerd op 11 december 2014. Dat wil zeggen ongeveer negen maanden na de raadsverkiezingen in maart 2014. Hij stapte als het ware in een rijdende trein en moest dat doen als enige éénpersoonsfractie in de raad. 

François Jongen en burgemeester Gradisen

Klassieke oudheid

De heer Jongen is ongeveer 45 jaar geleden vanuit Limburg, waar hij is opgegroeid, geschiedenis gaan studeren in Nijmegen. Met daarbij een speciale interesse voor de klassieke oudheid. Na een aantal verhuizingen is hij al zo’n 30 jaar inwoner van de gemeente Mook en Middelaar.

Actief op bestuurlijk gebied

In die periode is de heer Jongen zowel binnen als buiten de gemeente actief geweest op bestuurlijk gebied. Zo was hij onder andere secretaris van de dorpsraad in Molenhoek. Zijn motivatie om de lokale politiek in te gaan, verwoordde hij als volgt: “iets bijdragen aan onze gemeenschap en interesse in de binnenkant van de politiek was mijn motivatie”.

Politicus van de nuances

Aan zijn inbreng in de gemeenteraad was zijn achtergrond als historicus merkbaar. Of zoals burgemeester Gradisen het verwoordde: “hoe iets tot stand is gekomen zit inmiddels in je genen. Daarnaast kun je tal van lokale politieke vraagstukken enigszins vanuit een filosofische en cultuurhistorische achtergrond benaderen”. Hij omschreef de heer Jongen als “een politicus van de nuances, van het wegen van de argumenten pro en contra”. De wereld is bij hem niet “zwart-wit”.

Openhartig over twijfels

De heer Jongen kon ook openhartig zijn over zijn twijfels bij een voorstel. Iets dat niet iedere politicus makkelijk doet. Twijfel is doorgaans een waarde die in de politiek lager scoort. De burgemeester citeerde vanuit de klassieke oudheid een uitspraak van de filosoof Aristoteles, dat twijfel juist een kracht kan zijn. Van Aristoteles is bekend de uitspraak: “twijfel is het begin van wijsheid”.

Oriëntatie op veel onderwerpen

Als enige éénpersoonsfractie in de gemeenteraad heeft de heer Jongen zich ruim zeven jaar moeten oriënteren op elk onderwerp: van het ruimtelijk domein tot het sociaal domein van zorg en werkgelegenheid, van financiën tot duurzaamheid en milieu en van toerisme en recreatie tot openbare orde en veiligheid. Hij had zitting in vrijwel elke commissie binnen de gemeente. Daarnaast was hij ook nog actief namens de gemeenteraad in samenwerkingsverbanden in zowel de provincie Gelderland als de provincie Limburg.

CDA-geschiedenis

De burgemeester memoreerde dat het bijzonder en historisch is dat een partij als het CDA, met als voorganger in de gemeente Mook en Middelaar de KVP (de Katholieke Volkspartij), uit de gemeenteraad is verdwenen. Een partij met een rijke geschiedenis in Mook en Middelaar. Gradisen noemde daarbij onder andere de naam van Tineke Lodders. Landelijk een grote naam binnen het CDA in de jaren ’70. Bovendien is mevrouw Lodders in Mook en Middelaar ook nog wethouder geweest. De heer Jongen heeft bijgedragen aan die bijzondere CDA-geschiedenis in onze gemeente, op een wijze die past bij die katholieke politieke traditie. Iedere inwoner heeft tevens kunnen zien hoezeer de heer Jongen zich bijvoorbeeld bij de campagne voorafgaand aan deze raadsverkiezingen heeft ingezet voor zijn partij. De burgemeester bedankte de heer Jongen met een afscheidscadeau en bloemen voor zijn ruim zeven jaar inzet als gemeenteraadslid voor de gemeente Mook en Middelaar.

Geoffrey van den Honert (DGP)

De heer Geoffrey van den Honert is als raadslid beëdigd tijdens de installatievergadering van de indertijd nieuw verkozen gemeenteraad op 29 maart 2018. Daarvoor was hij al actief als commissielid. In 2017 is hij actief lid geworden voor de DGP. Hoewel niet geboren in onze gemeente, is hij hier wel getogen. In 1991, op 3-jarige leeftijd, is Geoffrey van den Honert met zijn ouders inwoner van Mook geworden. Hij kent de gemeente dus van binnenuit. Na de basisschool in Mook heeft de heer Van den Honert vervolgens de middelbare school (grafische vorming) doorlopen in Cuijk en daarna een hbo-opleiding media in Breda. Zijn werk vond hij, al enige tijd geleden, in Amsterdam bij MTV. Dat betekent, hoewel in coronatijd minder, vanuit Mook op en neer reizen naar Amsterdam. Amsterdam is wat betreft reizen een extra belasting. Hoewel hij in de trein al wel zijn raadsstukken kon lezen. 

Verhuizing naar Utrecht

Geoffrey van de Honert en burgemeester Gradisen

Inmiddels is bekend dat de heer Van den Honert gaat verhuizen naar Utrecht. Dit is de reden voor zijn afscheid als raadslid. Hij heeft zich in onze gemeenteraad enthousiast ingezet. Kenmerkend voor hem als raadslid, zo memoreerde burgemeester Gradisen, is dat hij “geen fan is van lang vergaderen en onnodig om de hete brei heen draaien”. Als het aan hem ligt is het motto: “vergader kort en kernachtig”. Op grond van de inhoud ging zijn aandacht als raadslid met name uit naar de doelgroep jongeren. Vooral het in de gemeente kunnen blijven wonen van jongeren die dat willen, was voor hem van groot belang. Overigens hadden ook andere onderwerpen zijn interesse, zoals goede zorg, recreatie en participatie. De burgemeester bedankte de heer Van den Honert met een afscheidscadeau en bloemen voor zijn vier jaar inzet als gemeenteraadslid voor de gemeente Mook en Middelaar.

Marcel Kamp (GroenLinks)

De heer Marcel Kamp is nog niet zo lang geleden als raadslid beëdigd, in de raadsvergadering van 16 december 2020. Hij stapte toen op een al geruime tijd rijdende trein. Burgemeester Gradisen memoreerde dat hij indertijd in coronatijd op anderhalve meter afstand een fysieke afspraak heeft gemaakt om nader met elkaar kennis te maken. De heer Kamp was toen nog erg druk met een flink project, waarbij hij werkte aan een boekwerk bedoeld voor het onderwijs. 

Biologie 

Marcel Kamp en burgemeester Gradisen

Hoewel de heer Kamp vanuit Nijmegen in 2009 heeft gekozen voor de woonplaats Mook, liggen zijn wortels in Limburg. Hij is geboren en getogen in Maastricht en heeft al jong inspiratie opgedaan voor het mooie vak biologie. Zijn oudoom in Maastricht was bioloog en in die tijd ook al activistisch. Die studie is de heer Kamp gaan doen in Nijmegen, waar hij ongeveer 40 jaar heeft gewoond.

Onderwijs tweede passie

Op 22-jarige leeftijd werd hij vervolgens biologieleraar in Arnhem. Het onderwijs werd zijn tweede passie. Dat breidde zich daarna uit naar het opleiden van leraren en onderwijsonderzoek aan de universiteiten van Utrecht en Nijmegen. Naast educatie en onderwijs, gaat de zorg voor de natuur hem sterk aan het hart. Zo is hij medeoprichter van www.bosrijk.info, een werkgroep die de bossen tussen Nijmegen, Mook en Kleef natuurlijk wil beheren.

Zorgen voor mensen en zorgen voor natuur

Burgemeester Gradisen memoreerde dat in de gemeenteraad de “rode draad” van de heer Kamp, net als in zijn vroegere baan, vooral was het zorgen voor mensen en zorgen voor natuur. Of zoals de heer Kamp dat eerder zelf verwoordde: “mensen kunnen niet zonder gezonde natuur”. De interesse voor het raadswerk was al gegroeid voor zijn raadslidmaatschap. Hij was namelijk al enige jaren actief in de raadscommissies. Eind vorig jaar moest de heer Kamp, na een jaar raadslidmaatschap, onverwacht het fractievoorzitterschap van GroenLinks overnemen. De burgemeester memoreerde dat hij daarover bij die eerste algemene beschouwingen openhartig sprak. Marcel Kamp begon toen met de woorden: “Als relatief groentje in de gemeentepolitiek ben ik compleet overvallen door de afsplitsing in mijn partij GroenLinks”.

Politiek groentje

De burgemeester beëindigde zijn persoonlijke toespraak met de woorden dat de heer Kamp als “politiek groentje” zich er goed doorheen heeft geslagen. Zijn bijdragen in de Mookse gemeenteraad waren rustig, goed voorbereid en weloverwogen. De burgemeester bedankte de heer Kamp met een afscheidscadeau en bloemen voor zijn bijna anderhalf jaar inzet als gemeenteraadslid voor de gemeente Mook en Middelaar.

Fred van Santwijk (Natuurlijk Groen)

Tenslotte werd afscheid genomen van de heer Fred van Santwijk, die als raadslid is beëdigd tijdens de installatievergadering van de indertijd nieuw verkozen gemeenteraad op 29 maart 2018. Daarvoor was hij al actief als commissielid. Na de benoeming op 15 mei 2018 van fractievoorzitter mevrouw Susan Doorenbos tot wethouder, kon hij direct aan de slag als fractievoorzitter voor GroenLinks. 

Tot en met november 2020 vormde hij die fractie met mevrouw Wies van Keulen. Zij is, na een zelfgekozen afscheid in december 2020, opgevolgd door de heer Marcel Kamp.

Bijzondere periode 

Fred van Santwijk en burgemeester Gradisen

Het is voor de heer Van Santwijk als fractievoorzitter een bijzondere periode geweest. Niet alleen vanwege het snelle fractievoorzitterschap, maar ook vanwege die tussentijdse wisseling in de fractie. Eerder speelde helaas het uitvallen van wethouder mevrouw Susan Doorenbos als gevolg van ziekte. En daarna de tijdelijke en vervolgens reguliere vervanging van haar door Pepijn Baneke, die gelukkig eerder ervaring als wethouder had opgedaan. 

Motivatie

De motivatie van de heer Van Santwijk om zich in te zetten als raadslid voor de gemeente Mook en Middelaar verwoordde hij zelf met de woorden: “het kleine verschil maken”. Van een bioloog, opgeleid aan de Radboud Universiteit, en tevens oud-directeur van het Milieu Educatie Centrum Nijmegen is daarbij te verwachten dat zijn hart ligt bij natuur en landschap, duurzaamheid en klimaat.

Mookse waterscouting

Na de geboorte van het eerste kind is het gezin Van Santwijk vanuit Nijmegen in 1996 verhuisd naar Molenhoek. De heer Van Santwijk was overigens bekend met de gemeente Mook en Middelaar. Vanaf jeugdige leeftijd was hij aangesloten als zeeverkenner bij de Mookse waterscouting. Later was hij ook actief bij de leiding daar. Verder is de heer Van Santwijk voor Scouting Nederland nog actief geweest op provinciaal en landelijk niveau.

Woordvoerder op tal van terreinen

Als fractievoorzitter was hij op tal van terreinen woordvoerder. Burgemeester Gradisen memoreerde dat naast de “rode draad” van “links” in de naam van GroenLinks, bij hem nog sterker is de groene draad: “de slag naar een energieneutrale gemeente, duurzaamheid en het behoud en versterken van de kwaliteit van het landschap. Waaronder het herstel van het Maasheggen-landschap, dat overigens door de hele gemeenteraad breed is omarmd”.

Natuurlijk Groen

Tegen het eind van deze bestuursperiode is door de heer Van Santwijk besloten om uit de fractie van GroenLinks te stappen. De afwegingen daartoe heeft hij indertijd naar buiten toe kenbaar gemaakt. De heer Van Santwijk is vervolgens als raadslid verder gegaan onder de naam “Natuurlijk Groen”. Zijn inzet als raadslid bleef onverminderd groot: tot aan het moment van de raadsverkiezingen en de afscheidsraad. De burgemeester bedankte de heer Van Santwijk met een afscheidscadeau en bloemen voor zijn vier jaar inzet als gemeenteraadslid voor de gemeente Mook en Middelaar.